23 84 12 42 40 71 31 83

STU

STU – Uddannelsen (Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse) Kursus & Undervisning Nordenfjords

Kursus & Undervisning Nordenfjords (KUNF) STU er et STU-tilbud, for elever med særlige special- og socialpædagogiske behov i alderen 16 – 25 år.

På KUNFs matrikel eller i nærmiljøet, oplæres de unge i den kultur, der hersker på en traditionel arbejdsplads. Derudover opnår den unge værktøjsforståelse og arbejdsmiljø – sikkerhed. Vi samarbejder med erhvervslivet i Jammerbugt Kommune.

Fælles for alle STU-uddannelserne er, at der tilbydes praktikforløb på skolens matrikel eller i nærmiljøets erhvervsliv. Praktikken vil følges af kontaktpersonen, der støtter op i forhold til forberedelse, kommunikation, besøg, transport og sikrer de bedste betingelser for gennemførelse af praktikforløbet.

Undervisningen på vores STU er opbygget således, at de unge så vidt muligt forberedes til et potentielt forløb på almene ungdomsuddannelser; Tech College eller FGU eller om muligt anden kompetencegivende uddannelse. Eleverne får løbende individuel rådgivning og vejledning i forbindelse med deres videre muligheder enten til videreuddannelse eller til arbejdsmarkedet. Der er faste undervisere på uddannelsen og den unge får tilknyttet en kontaktperson.

Her er det overordnede mål den enkelte elevs personlige udvikling – som individ og som en del af samfundet. På KUNF har vi altid vægtet elevens stemme højt, og samarbejder med eleven om de mål, vi sætter op for uddannelsen – Det både på den korte og lange bane. Det har vist sig at være en væsentlig faktor for den succes, vi har opnået over årene, hvor vi er lykkedes fint med at få vores STU-elever videre i enten ordinær uddannelse eller på arbejdsmarkedet. Vi låser os heller ikke fast på en specifik linje, men skræddersyer vores tilbud efter borgerens ønsker.

Målsætningen

  • At den unge får en forståelse for sin omverden. Sikre almen viden og opbygge kendskab til samfunds- og praksisforhold. Vi arbejder med emner, der ofte relaterer til hverdagssituationer.
  • At opbygge sociale kompetencer så de unge kan fungere i almene sociale sammenhænge og opnå færdigheder til at kunne klare et uafhængigt voksenliv.
  • At få udbygget lysten og evnen til at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse eller anden meningsfuld beskæftigelse – Den unge skal lære at klare sig ud fra de individuelle forudsætninger han / hun har.
  • At vedligeholde og udvikle vigtige faglige færdigheder hos den enkelte unge.
  • At den enkelte unge kan fungere på de vilkår, der er på en arbejdsplads. Den unge skal lære betydning af at være en god kollega og forstå normer og regler.

Målgruppen

Unge mellem 16 og 25 år som har/er:

  • Unge med sociale- og faglige vanskeligheder.
  • Unge med personlige eller/og sociale vanskeligheder.
  • Skrøbelige og behandlingskrævende unge, som mangler strategier og har begrænsede intellektuelle ressourcer.
  • Unge med utryghedsfølelse i større grupper. Unge som enten har, eller er i fare for at udvikle social fobi.
  • Unge med hørenedsættelse og Cochlear Implant (CI), som har brug for et undervisningsmiljø med få støjgener fra omgivelserne, tydelig struktur og overskuelighed i undervisningen, samt individuel diktering og oplæsning til alle prøver.
  • Brug for en særlig tilrettelagt uddannelse.
  • Brug for hjælp til, at kunne håndtere hverdagen
  • Udadreagerende borgere

Visitation

Oplyst af Jammerbugt Kommune er prisen for en STU 11.000 kr. om måneden.

På Kursus og Undervisning Nordenfjords betyder det, at man tilbydes følgende timetal:

3 elever 1 lærer: 21 timer om ugen

2 elever 1 lærer: 14 timer om ugen

1 elev 1 lærer: 7 timer om ugen

Derfor lægges der op til en individuel vurdering af eleverne, når der visiteres til STU på KUNF. Vi rummer elever med eksempelvis udadreagerende adfærd, såfremt rammerne tillader det. Der vil man ikke kunne indgå på hold med andre, men have sin egen lærer.

Arbejdstøj med mere inkluderes ikke i prisen.

Fysiske rammer

KUNF holder til på tre lokationer:

Kirkegade 42, Brovst

Jernbanegade 11, Brovst

Hovedgaden 34, Skovsgaard

På Kirkegade og Jernbanegade er der mulighed for den faglige undervisning, ligesom der er mulighed for at lave mad. Fælles for begge lokationer er, at der er trapper ved indgangen, hvorfor de udelukker eksempelvis kørestolsbrug.

På Hovedgaden 34 ligger vores værksted, hvor der både kan arbejdes med biler, scootere og andet mekanik, ligesom der også her er mulighed for at arbejde med træ. På værkstedet er der ikke trapper, og adgangen til lokalerne er nemt tilgængelige.

Timetal

Undervisningstimetallet skal mindst udgøre 840 timer årligt (Dvs. 28 lektioner á 45 min. i 40 uger). Praktiske aktiviteter, herunder praktik, kan højst udgøre 280 timer årligt.

Får man løn?

I de 3 år, hvor den unge er i gang med STU uddannelsen, kan den unge søge om uddannelsesstøtte hos sagsbehandler eller jobcenteret. Uddannelsesydelsens beløb afhænger af boligforholdene og svarer til den ydelse der gives i SU.

Særlig støtte

Er der behov for særlig støtte udover det inkluderede i tilbuddet, aftales dette i det enkelte tilfælde.

Det kan være til den daglige undervisning mm.

Faglig FSA/FS10 undervisning

Den unge tilbydes undervisning i de primære fag som enkeltfag: dansk, matematik og engelsk. Efter aftale også andre fag. Undervisningen planlægges i samarbejde med den enkelte STU- elev, så undervisningen giver mening i forhold til den enkelte elevs behov. Derved mødes den unge i øjenhøjde og undervisningen giver motivation, mening og mål.

Her er det muligt, at den unge kan gennemføre folkeskolens afgangsprøve (FSA)

IT integreres i undervisningen på alle linjer. Desuden tilbyder vi individuelle IT-forløb.

Afklaringsforløb og individuel uddannelsesplan

Afklaringsforløbet er på 12 uger. Den unge indleder uddannelsen med et 12 ugers afklarende forløb, hvor den unge oplever og prøver de linjer, som tilbydes. På Baggrund af afklaringsforløbet udarbejder uddannelsesvejleder fra UU i samarbejde med Kursus & Undervisning Nordenfjords STU afdeling og den unge en Uddannelsesplan, hvor plan og mål evalueres mindst en gang om året.

STU uddannelsen adskiller sig fra andre ungdomsuddannelser ved, at den planlægges individuelt. Det betyder, at der for hver enkelt elev laves en uddannelsesplan, som kan betyde flere forskellige skoleplaceringer i forløbet. I nogle tilfælde betyder det, at der vil være behov for et botilbud.

På KUNF lever vi selvfølgelig også op til den afrapportering, en STU kræver.

Læsevanskeligheder

Vi har erfaring og ekspertise til at kunne lave en målrettet indsats, hvis du har problemer med læsning. Her kan søges særlige materialer til unge med læsevanskeligheder.

Madordning på STU-uddannelsen

Frokost og forplejning er inklusiv i uddannelsen, da vi vil sikre, at de unge får en god frokost og derved lettere kan opretholde koncentrationen hele skoledagen. De unge er med til at sørge for indkøb og klargøring af frokosten i samarbejde med lærerne på uddannelsen. Her er målet at vejlede de unge i sundhed, ernæring og økonomi.

Ved afslutning af STU- uddannelsen

Modtagelse af kvalifikationsbevis for bestået uddannelsesforløb. Beviset udstedes i samarbejde med UU-centeret for den kommune eleven kommer fra, samt skolen. Beviset giver en beskrivelse af de erfaringer, kompetencer og kvalifikationer du har opnået på uddannelsen. Derudover vil de opnåede diplomer gennem uddannelsen udleveres i mappe til senere brug i arbejdslivet.